Mosquito Home Station

Mosquito Home Station

Mosquito Home Station Dr.K Solution

Mengawal Populasi Aedes Untuk Menghalang Zika dan Demam Denggi

Spesis nyamuk Aedes aegypti merupakan species vector yang amat sukar untuk dikawal. Demam denggi telah menjadi sinonim di kawasan bandar yang mempunyai pembangunan yang pesat dan mejadi lokasi pembiakan Aedes, di mana populasi penduduk yang padat akan terdedah kepada gigitan nyamuk ini. Kini wabak Zika semakin hampir di Malaysia, malah pesakit pertama yang mempunyai virus Zika telah disahkan mendapat jangkitan di Singapura. Singapura hanya dipisahkan beberapa kilometer ke tanah air kita menerusi sempadan Johor, jika kita tidak bertindak dengan agresif wabak Zika akan menjadi wabak terbaru dan lebih mengerikan berbanding demam denggi kerana Zika mampu mencacatkan bayi di dalam kandungan.

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah berusaha bersungguh untuk mengurangkan statistic demam denggi dengan pelbagai kempen kesedaran, peguatkuasaan, source reduction (membuang dan menghapus tempat pembiakan Aedes), semburan thermal atau semburan ULV (Ultra Low Volume) di kawasan yang disahkan sebagai kawasan wabak atau di kawasan perumahan yang pesakit demam denggi itu bermastautin dan juga kawalan mengawal larva nyamuk Aedes.

Walaupun dengan pelbagai usaha untuk mengawal Aedes, statistic demam denggi tetap meningkat setiap kali musim hujan yang akan dituruti oleh cuaca panas. Semburan thermal (asap) dan ULV (tanpa asap) dan larvaciding (mengawal larva) nampaknya tidak begitu berjaya mengekang Aedes dari terus menjadi serangga paling merbahaya di Malaysia.

Kill-all

Kegagalan untuk mengawal Aedes mungkin berpunca daripada pelbagai faktor seperti;

 1. Penduduk mengabaikan kebersihan kawasan rumah
 2. Pertambahan kawasan perumahan
 3. Sistem peparitan tidak direka dengan sempurna
 4. Penggunaan sesuatu racun serangga yang sama untuk tempoh masa yang sama, sehingga Aedes menjadi imun (kebal) terhadap racun tersebut.
 5. Teknik kawalan yang tidak mengikuti spesifikasi

Mengawal, Merencat dan Menghapus (3M)

Konsep kawalan Mosquito Home Station adalah konsep termaju yang pernah dicipta dan telah dibuat kajian oleh saintis Universiti Sains Malaysia (USM) dan Institut Medical Research (IMR) yang telah membuat pengesahan serta pengiktirafan mengenai kejayaan Mosquito Home Station mengawal populasi nyamuk dari peringkat akuatik iaitu pada peringkat larva dan juga nyamuk betina dewasa yang bertelur.

Perangkap yang sangat ekonomi tetapi bekerja 24 jam sehari @ 365 hari setahun

Perangkap yang sangat ekonomi tetapi bekerja 24 jam sehari @ 365 hari setahun

Mosquito Home Station telah mengkaji tabiat nyamuk betina dewasa, yang akan bertelur di 5 atau lebih lokasi pembiakan. Tabiat ini untuk memastikan survival telur-telurnya untuk ke peringkat larva dan seterusnya menjadi nyamuk dewasa. Hasil dari kajian ini Mosquito Home Station telah mencipta formulasi yang akan mencemar tapak pembiakan baru, apabila nyamuk betina dewasa tadi telah bertelur di dalam Mosquito Home Station ia akan memindahkan formulasi Mosquito Home Station dan seterusnya akan membunuh larva yang berada di dalam tempat pembiakan tersebut.

 MH

 

Bagaimana Mosquito Home Station Bertindak?

MH-Eco-F

 • Mosquito Home Station mempunyai formulasi seakan-akan pheromone yang akan menarik minat nyamuk betina dewasa untuk bertelur di dalamnya dan nyamuk betina dewasa akan mati selepas bertelur.
 • 99% telur nyamuk tersebut tidak akan menetas atau mati, atau melepasi tahap pupa. KKM atau syarikat kawalan serangga (pest control) boleh mengambil telur ini sebagai data untuk membuat kajian dan laporan.
 • Cecair formulasi ini akan menghalang makanan untuk makanan larva ke dalam air dan akan membunuh larva.
 • Nyamuk betina yang pernah bertelur di dalam Mosquito Home Station akan membawa kesan cemar solusi formulasi yang akan membunuh larva dan pupa di tempat pembiakan yang baru.
 • Formulasi ini tidak bertoksik dan mesra alam
 • Kawalan sepanjang tahun 24 jam sehari dan 365 hari setahun berbanding mengguna racun dan penghalau nyamuk.
 • 1 station akan bertahan sehingga ke titisan terakhir sebelum pengisian semula atau “refill” diperlukan. 1 station akan bertahan lama dan amat menjimatkan.
 • Tidak merbahaya kepada manusia seperti semburan fogging dan ulv.
 • Telah mendapat pengiktirafan dari Universiti Sains Malaysia (USM) dan Institut Medical Research (IMR).

life_cycle_aedes_albopictus_whitebg_en

Untuk pemeriksaan PERCUMA dan Sebutharga untuk mendapatkan ;

MH-logo

Sesuai dan selamat untuk semua kawasan seperti di dalam rumah, pejabat, sekolah, tadika, surau, masjid, kawasan pembinaan dan padang permainan.

Satu unit Mosquito Home Station , anda telah menyumbang kepada komuniti dan untuk diri serta keluarga anda, Kos untuk 1 unit adalah amat ekonomi dan mampu beli. 1 unit mampu mengawal sekitar 10-20 meter padu kawasan pembiakan nyamuk Aedes. 

Sila telefon atau Whatsapp @ SMS ke 019-395 56 11 (Anwar) atau sila isi borang di bawah:

[contact-form][contact-field label=’Name’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’Email’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Tel.No’ type=’text’/][contact-field label=’Comment’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]

Leave a Reply